II. Hubay Jenő Nemzetközi Hegedűverseny

Helyszín:

Ferencvárosi Ádám Jenő Zeneiskola AMI (1092 Budapest, Köztelek u. 8)

Időpont:

2023. november 17-19.

 

Versenybeosztás,repertoár:

A Hubay Jenő Hegedűversenyt 2020-ban alapította Kokas Katalin és Kelemen Barnabás a legifjabb, huszonkét évesnél fiatalabb, közép-kelet-európai hegedűművész generáció számára. A versenyen a Magyarországgal szomszédos országok, valamint a Visegrádi Négyek országainak 22 év alatti hegedűsei jelentkezhetnek. A négy korcsoportban meghirdetett verseny az 1. korcsoportban egy-, a másik három korcsoportban kétfordulós. A zsűriben a térség valamennyi országából helyet kap egy rangos hegedűművész vagy hegedűtanár (Magyarországot Perényi Eszter, a Zeneakadémia professor emeritusa képviseli), a zsűri elnöki tisztét idén Maxim Rysanov, világhírű brácsaművész és karmester tölti be. A hegedűverseny a kétévente megrendezett Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny „előszobája”. A Hubay-verseny döntősei automatikus meghívást kapnak a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyre. 

A 2021-es verseny lapozgatható programfüzete elérhető a LINKRE kattintva

2023-as verseny díjazottjai

1. korcsoport

1.  Lin Xi

2. Liu Yiru, Nagy Gábor

3. Rigó Dorina, Zhang Jinger

2. korcsoport

1. Berec Laura

2. Marianna Pazhik, Aleksandra Djokic

3. korcsoport

1. Tao-Yuan Hsiao, Natalia Szymczyk

2. Bojana Serovic

4. korcsoport

1. Jelena Horvat, Dunja Kalamir

3. Székely Anna Lilla

Zsűri:

Elnök: Maxim Rysanov [UKR/GBR]

A zsűri tagjai:

Bartłomiej Tełewiak [POL]
Jozef Kopelman [SVK]
Maria Spengler-Markovic [SRB]
Perényi Eszter [HUN]
Prof. MgA. František Novotný [CZE]
Vlad Raceu [ROU]
Ziga Brank [SVN]
Goran Koncar [HRV]
Anke Schittenhelm [AUT]

A Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny szakmai előszobájaként megalapított Hubay verseny nemcsak a gyökerekhez, de a magyar hegedűoktatás fénykorához is visszanyúlik. Hubay Jenő volt Fehér Ilona, valamint a kor legismertebb hegedűművészeinek, pedagógusainak mentora. Növendékei – Geyer Stefi, Szigeti József, Varga Tibor, Zathureczky Ede és még sokan mások – vitték tovább a méltán világhírű Hubay iskola örökségét.
„A Hubay növendékek világszerte híresek voltak vonókezelésük könnyedségéről, kidolgozottságáról. Így válhatott az iskola egyik fő jellemzőjévé a széles, egészséges, a mindig – a pianissimóban is – intenzív, kifejező hang, ahogyan akkoriban említették, a „hangérzékenységükről” is felismerhetőek voltak a Hubay növendékek.” – mondja Perényi Eszter, professor emeritus, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára.

I. Hubay Jenő Hegedűverseny

 

 

Összefoglaló videó, 2021