Hubay Jenő Nemzetközi Hegedűverseny

A Hubay Jenő Hegedűversenyt 2020-ban alapította Kokas Katalin és Kelemen Barnabás a legifjabb, huszonkét évesnél fiatalabb, közép-kelet-európai hegedűművész generáció számára. A versenyen a Magyarországgal szomszédos országok, valamint a Visegrádi Négyek országainak 22 év alatti hegedűsei jelentkezhetnek. A négy korcsoportban meghirdetett verseny az 1. korcsoportban egy-, a másik három korcsoportban kétfordulós. A zsűriben a térség valamennyi országából helyet kap egy rangos hegedűművész vagy hegedűtanár (Magyarországot Perényi Eszter, a Zeneakadémia professor emeritusa képviseli), a zsűri elnöki tisztét idén Maxim Rysanov, világhírű brácsaművész és karmester tölti be. A hegedűverseny a kétévente megrendezett Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny „előszobája”. A Hubay-verseny döntősei automatikus meghívást kapnak a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyre. 

A 2021-es verseny lapozgatható programfüzete elérhető a LINKRE kattintva

Időpont: 2023. november 17-19.
Helyszín: Budapest

Zsűri:

Elnök: Maxim Rysanov [UKR]

A zsűri tagjai:

Bartłomiej Tełewiak [POL]
Jozef Kopelman [SVK]
Maria Spengler-Markovic [SRB]
Perényi Eszter [HUN]
Prof. MgA. František Novotný [CZE]
Vlad Raceu [ROU]
Ziga Brank [SVN]
Goran Koncar [HRV]
Anke Schittenhelm [AUT]

A Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny szakmai előszobájaként megalapított Hubay verseny nemcsak a gyökerekhez, de a magyar hegedűoktatás fénykorához is visszanyúlik. Hubay Jenő volt Fehér Ilona, valamint a kor legismertebb hegedűművészeinek, pedagógusainak mentora. Növendékei – Geyer Stefi, Szigeti József, Varga Tibor, Zathureczky Ede és még sokan mások – vitték tovább a méltán világhírű Hubay iskola örökségét.
„A Hubay növendékek világszerte híresek voltak vonókezelésük könnyedségéről, kidolgozottságáról. Így válhatott az iskola egyik fő jellemzőjévé a széles, egészséges, a mindig – a pianissimóban is – intenzív, kifejező hang, ahogyan akkoriban említették, a „hangérzékenységükről” is felismerhetőek voltak a Hubay növendékek.” – mondja Perényi Eszter, professor emeritus, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára.