Művészeti vezetők

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás

Kokas Katalin

Liszt Ferenc-díjas és Junior Prima Díjas hegedű- és brácsaművész. Ötévesen kezdett hegedülni, és 11 évesen nyert felvételt a Zeneakadémia előkészítő tagozatára, ahol –kanadai tanulmányútja után – kitüntetéssel diplomázott Perényi Eszter növendékeként. Versenyeken elért eredményei közül kiemelkedik a semmeringi Bartók Verseny és a 2002-es Nemzetközi Szigeti József Hegedűverseny első díja. 2004 óta a Zeneakadémián tanít, 2010-ben pedig az ő kezdeményezésére jött létre a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál.

Kelemen Barnabás

Kelemen Barnabás Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas hegedűművész, a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjének birtokosa. 11 évesen felvételt nyert a Zeneakadémia előkészítő tagozatára, ahol 2001-ben Perényi Eszter növendékeként szerezte meg diplomáját. 1999-ben megnyerte a salzburgi Mozart Versenyt, két évvel később pedig az Indianapolisi Nemzetközi hegedűversenyt. 2005 óta a Zeneakadémia tanára, és az amerikai bloomingtoni egyetem állandó vendégprofesszora.

Fazekas Gergely a Fesztivál Akadémia Budapest művészeti vezetőiről

„Pertis Zsuzsa, egykori zongoratanárom gyakran emlegette őszinte lelkesedéssel menyét, Katit, hogy milyen sokféle a tehetsége: csodásan főz, gyönyörűen fest, rendkívüli érzéke van a lakberendezéshez, s persze milyen fantasztikusan hegedül. Mesélt persze a zongoraórák előtt és után Barnáról is, egyetlen fiáról, mindig a rá jellemző visszafogott anyai rajongással. Büszke volt a díjaikra is (Kati akkoriban nyerte meg a Nemzetközi Szigeti József Versenyt, Barna az Indianapolisi Nemzetközi Hegedűverseny első díját, illetve a nyolc különdíj közül hatot, aztán a harmadik helyet a Brüsszeli Erzsébet Királynő Versenyen), de a legbüszkébb arra volt, hogy Bartók Hegedűversenyét Kocsissal játszotta a fia, vagy hogy Berg Hegedűversenyét a Concertgebouw-ban Eötvös Péter vezényletével adta elő. Az előadóművészet megítélése bizonyos technikai szint fölött ízlés dolga, úgyhogy játékukkal kapcsolatban csak a személyes élményemet mondhatom el: hogy borzasztóan szeretem a spontaneitásnak, a technikai tudásnak, a stílusismeretnek és az elmélyült muzikalitásnak azt az ötvözetét, amely a játékukat jellemzi. Imádom, hogy soha semmit nem adnak elő kétszer ugyanúgy. Hogy mernek kockáztatni. Hogy a kvartettezéstől a tanításon át a fesztiválszervezésig mindig rendíthetetlen hittel csinálják, amit csinálnak éppen. És hogy ugyanolyan intenzitással zenélnek, ahogy élnek. Most már három gyerekkel, a varázslatosan éneklő és beat-boxoló, színésznek készülő Hannával, a foci- és hegedűbajnok Gazsival, és a tündéri muzikalitással totyogó Olgával.”