Egyedülálló, hároméves országjáró mesterkurzus-sorozat indult

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás hegedűművész házaspár, a Fesztivál Akadémia Budapest alapító vezetői egy páratlan léptékű programot indítottak, amely rendkívüli energiákat visz az alap és középfokú zenei oktatásba, jelentős magyar szólistákkal összefogva. A pandémia kezdetén 2020- ban 63 hazai szólista csatlakozott a “Fesztivál Akadémia Mesterkurzusok” programhoz a magyar zeneoktatásért, a zenetanárokért és a magyar zene jövőjéért. Olyan világhírű művészek, mint pl.: Vásáry Tamás, Perényi Miklós, Rados Ferenc, Ránki Dezső, Keller András, Bogányi Gergely, Fenyő László, Várdai István, Rácz Zoltán, Baráti Kristóf… Magyarország minden régiójában és a magyar lakta határon túli nagyvárosokban, ingyenes mesterkurzusokat, pedagógus-továbbképzéseket és 30 pontos akkreditációs képzéseket szerveznek 2023 végéig 8-23 éves diákok és tanáraik számára térítés mentesen. A nagyszabású tervnek köszönhetően 3 év alatt akár 10 000 pedagógus és 200 000 diák nyerhet inspirációt több, mint 100 helyszínen.

„Magyarország zenei nagyhatalom, ez a hírünk a nagyvilágban, melyet őriznünk kell és kötelességünk ápolni. Úgy érezzük, az utolsó pillanatban vagyunk és a jövő a tét: a nemzetközi mércével versenyképes zenekari zenészeket, a jövő tanárait, szólistákat es zeneszerető közönséget is most kell kinevelni. A Fesztivál Akadémia Budapest célja támogatni, inspirálni a pedagógusokat és a zenét tanuló gyerekeket. A művészek a szólistaként megélt színpadi tapasztalataikkal szeretnének segítő kezet nyújtani a hazai zeneoktatásnak.” – vallja Kokas Katalin Liszt Ferenc-díjas hegedűművész, érdemes művész.

Kelemen Barnabás Kossuth-díjas hegedűművész így vélekedik: “A különleges tehetségű gyermekek esetén a Fesztivál Akadémia Budapest felfogása az, hogy bizonyos életkorig saját közegében kell maradniuk és tanáraikkal, családjaikkal összefogásban, de kiemelt odafigyeléssel és egyedi támogatással kell segítsük rendszeresen. Ennek egyik helyszíne a most épülő Fesztivál Akadémia Budapest tetőtéri Stúdió, amely egy biztos találkozási pont lesz a tehetséges gyerekek és tanáraik számára.”

Mindkét muzsikus fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy az alapfokú zenei intézményeknek nem elsődleges feladata, hogy minden növendékéből hivatásos zenész váljon és pontosan ezért a mesterkurzuson szívesen foglalkoznak olyan gyerekekkel is, akik nem zenei pályára készülnek. A lényeg a fejlődés, az inspirálás es a pedagógusokkal történő közösségvállalás.

Egy-egy alkalommal akár 5-10 környékbeli iskola tanárait és diákjait is várják aktív résztvevőként a szervezők. A mesterkurzusok mellett, kerekasztal-beszélgetésre is lehetőség nyílik a mindig felmerülő szakmai kérdésekről, majd a kurzusok után a művésztanárok hangversenyt is adnak.

Az elmúlt időszak a várakozásé volt, a már 2021-ben egész évre beütemezett, mind az intézményekkel és művészekkel is leegyeztetett mesterkurzusokat a pandémia miatt teljes egészében el kellett halasztani.

Az elmúlt hónapokban a program néhány intézménnyel már elindult, úgy mint a Szent István Király és a Bartók Béla Zeneművészeti Szakgimnáziumok Budapesten; vidéken pedig Szeged, Csíkszereda, Miskolc, Göd, Dunakeszi, Székesfehérvár, Szombathely intézményeiben tartottak kurzusokat és koncerteztek többek között: Banda Ádám, Baráti Kristóf, Fenyő László, Kokas Dóra, Klukon Edit, Maxim Rysanov, Ránki Dezső, Rohmann Ditta és a Fesztivál Akadémia Budapest művészeti vezetői, Kokas Katalin és Kelemen Barnabás.

Amint a FAB szervezésében tavaly decemberben az első Nemzetközi Hubay Jenő Hegedűversenyen is történt Miskolcon, ugyanúgy az idén júliusban lévő 4-ik Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny során is szerveznek mesterkurzusokat. Ezekre a versenyekre jelentkezők mehetnek el és vehetnek részt rajtuk. Ezen túl azokat a tanárokat is várják folyamatosan, akik nem hoznak növendékeket, hiszen már a verseny, a mesterkurzusok és a koncertek figyelemmel kísérésével 30 pontot gyűjthetnek díjmentesen az akkreditációs pontrendszerben.

A közeljövőben Nyíregyházán (március-május), Csíkszeredán (április), Pécsen (május), vagy épp a nyári, 30 pontos akkreditációs képzéseken a budapesti Ádám Jenő Zeneiskola zenei táborban, valamint a júliusi Fesztivál Akadémia Budapesten várják a szervezők a tanárokat és a diákokat.

A szervezők szívesen várják további iskolák, tanárok és diákok jelentkezését a masterclasses@festivalacademy.org címen.

A mesterkurzusok a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával valósulnak meg.

 

Fesztivál Akadémia Budapest 2023 továbbképzései, elégedettségi mutatói

 

1. “The Art of Teaching”  módszertani továbbképzés

2023. július 14-23.
Helyszín: Zeneakadémia (cím: 1061 Budapest, Liszt Ferenc tér 8.)

24. Vonós és Zongora Mesterkurzus módszertani továbbképzése

2023. július 14-20.
A Ferencvárosi Ádám Jenő Zeneiskola szervezésében

Helyszín: Bartók Béla Zeneművészeti Szakgimnázium (cím: 1065 Budapest, Nagymező utca 1.)

2023.július 14-20.

 

A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában megrendezett 24. Vonós és Zongora Mesterkurzusával párhuzamos akkreditált tanár tanfolyamunk rendkívül sikeres továbbképzésnek bizonyult.

 

14 véleményét megosztó résztvevő által képzésünk átlagosan 4,77 értékelést kapott.

Részletesebben az elégedettségi kérdőívek eredményét alább olvashatják.

 

A kérdőív a következő kérdéseket és elégedettségi mérőket tartalmazza:

Megvalósította-e a továbbképzés a kitűzött céljait? 4,93

Mennyire voltak újszerűek a képzésben megismert információk? 4,10
Hogy ítéli meg a továbbképzés gyakorlati hasznosságát? 5,00
Mennyire voltak megfelelőek az alkalmazott oktatási módszerek? 5,00
Teljesíthetők voltak a továbbképzés előírt követelményei? 4,93
Megfelelő volt az ismeretek ellenőrzésének módja? 5,00
Hogyan ítéli meg az oktatók munkáját, szaktudását? 5,00
Megfelelőek voltak a tárgyi feltételek (általános feltételek, eszközök, segédletek, kötelező irodalom)? 4,64
Megfelelő volt a továbbképzés szervezettsége? 4,36

 

 

2023.július 14-23. Fesztivál Akadémia Budapest 2023

 

A fesztivál mesterkurzusával párhuzamos akkreditált tanár tanfolyamunk 7 véleményét megosztó résztvevő által képzésünk átlagosan 4,70 értékelést kapott.

 

Részletesebben az elégedettségi kérdőívek eredményét alább olvashatják.

A kérdőív a következő kérdéseket és elégedettségi mérőket tartalmazza:

Megvalósította-e a továbbképzés a kitűzött céljait? 5,00
Mennyire voltak újszerűek a képzésben megismert információk? 4,17
Hogy ítéli meg a továbbképzés gyakorlati hasznosságát? 5,00
Mennyire voltak megfelelőek az alkalmazott oktatási módszerek? 4,86
Teljesíthetők voltak a továbbképzés előírt követelményei? 5,00
Megfelelő volt az ismeretek ellenőrzésének módja? 5,00
Hogyan ítéli meg az oktatók munkáját, szaktudását? 5,00
Megfelelőek voltak a tárgyi feltételek (általános feltételek, eszközök, segédletek, kötelező irodalom)? 4,43
Megfelelő volt a továbbképzés szervezettsége? 3,86

 

 

Biztosítja helyét jövő nyári ingyenes továbbképzésünkre már most!

Fesztivál Akadémia Budapest 2024

Nap

:

Óra

:

Perc

:

Mp

További bejegyzések

Fesztivál Akadémia Budapest 2023

Fesztivál Akadémia Budapest 2023

Töltsünk együtt 10 napot a zene mini univerzumában Budapest legkülönlegesebb helyszínein fantasztikus művészekkel! Több mint 150 fiatal, több mint 20 koncert, több mint 40 művész, folyamatos programok, előadások, beszélgetések! 2023. …