Fesztivál Akadémia 2020 - újragondolva

Elkészült a Fesztivál Akadémia Budapest teljes 2020-as programja, de ebben a formában nem valósul meg.

 >> Az eredeti programot itt lapozgathatják.

Újratervezzük a fesztivált, kizárólag magyar művészekkel, hogy segítsünk művésztársainknak.

50 rangos magyar zenész és 10 színész közreműködésével 10 napos fesztivált tervezünk „Fellélegzés” címen a járvány lezajlása után.

Egységes, 1000 forintos áron adjuk a jegyeket, mert a járvány gazdasági hatásai a közönséget sem kímélik.

A fellépő művészek a következő tanévben országszerte mesterkurzusokat és minikoncerteket adnak, hogy ne csak Budapest részesüljön zenélésük csodájából.

 A művészek listája, akik elfogadták a meghívást az újragondolt fesztiválra. 

Alább olvashatók a részletek, a Fesztivál Akadémia Budapest művészeti vezetőinek levelében:

 

Kedves Közönségünk!

Éppen aznap zártuk le a Fesztivál Akadémia Budapest 2020-as részletes programját, amikor a kormány a világjárvány miatt elrendelte a veszélyhelyzetet. Több, mint harminc rangos művészt hívtunk meg tizenkét országból: Mischa Maiskyt, Vilde Frangot, Nicolas Altstaedt-et, Alexander Lonquich-ot, Jonathan Cohent és a sor hosszan folytatható.

Elkészült a fesztivál idei arculata, kilövésre készen állt a nemzetközi kommunikáció, és nyomdakész állapotban várta a zöld lámpát a teljes programot tartalmazó, beharangozó kiadvány, a Papageno-különszám, amely március 24-én került volna a terjesztési pontokra. Bartók születésnapján, március 25-én tartottuk volna a fesztivál sajtótájékoztatóját, és aznap indult volna a jegyértékesítés.

Mindezt keresztül húzta a járvány. Világossá vált számunkra, hogy ebben a bizonytalan helyzetben több szempontból is felelőtlenség volna ragaszkodnunk a fesztivál változatlan formában való megrendezéséhez. 

Mivel a járvány következtében hozott kényszerű intézkedések a teljes magyar előadóművészeti szférát súlyosan érintik, úgy érezzük, ebben a helyzetben kötelességünk segíteni a fellépési lehetőség és bevételi forrás nélkül maradt magyarországi művésztársainknak. Az idénre tervezett fesztivált – amelynek részletes programja ide kattintva érhető a Papageno-különszámban – a lehető legkevesebb változtatással megpróbáljuk áttolni 2021-re, és „Fellélegzés” címmel újratervezzük az idei fesztivál programját. 

A húszévesnél fiatalabbak számára kiírt IV. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny megrendezéséről – egyelőre – nem mondunk le, sőt, lehetővé tesszük a jelentkezést azoknak a fiatal nemzetközi hegedűs diákoknak, akik tavaszra tervezett külföldi versenyekre jelentkeztek volna, a versenyüket azonban a járvány miatt lemondták. A fesztivál részeként szervezett, eredetileg tervezett mesterkurzusokat is megtartjuk, hiszen ez esetben csupán a mesterkurzust adó művészek névsora változik remek magyar művésztanárokra.

A kamarazenei hangversenyek koncepciója a következők szerint módosul:

  • Több, mint ötven magyar muzsikus, tizenegy magyar színész és húsz versenygyőztes zeneakadémista diák részvételével teljesen új műsort dolgozunk ki; olyan művészeket kérünk fel, akikkel dolgoztunk már együtt, vagy terveztük a közös munkát.
  • Egyszeri emelt honoráriumot fizetünk a zenészeknek, amely nemcsak a fellépési díjat tartalmazza, hanem a 2020-2021-es tanévben az adott művész által adott két félnapos, rövid koncerttel befejeződő mesterkurzust valamely magyarországi zenei alap-, közép- vagy felsőfokú intézményben.
  • Egységesen 1000 forintos áron kínáljuk a koncertekre a jegyeket, mivel a járvány nemcsak a muzsikusok pénzügyi lehetőségeit teszi szűkössé, hanem a közönségét is.
  • Lehetőséget teremtünk szponzori jegyek tetszőleges áron való megvételére, s a befolyt összegből származó nyereség egészét pedig jótékony célra fordítjuk.
  • A koncerteket – amennyiben a technikai feltételek adottak – élőben közvetítjük az interneten, hogy a nagyvilág is részesülhessen a magyar zene életet adó erejéből. A tervezett matinékoncertjeinket tehetséges pályakezdő előadóművészekre bízzuk, s nekik ugyancsak fizetünk honoráriumot.

E koncepció szerint több mint 50 jelentős magyar zenésznek, legalább 10 vezető magyar színésznek és 20 fiatal tehetségnek adunk fellépési lehetőséget a járvány okozta válság közepén. 

A FAB során 10 esti kamarazenei hangverseny és további matinékoncertek, előadások és kerekasztalbeszélgetések valósulnak meg. 

A felkért művészek a 2020–2021-es tanév során 120 mesterkurzust adnak országszerte, s ezekhez kapcsolódóan legalább 50 koncerten fognak játszani, amely rendkívül inspiráló lesz az alap-, közép- és felsőoktatásban tanuló és oktató muzsikusok, illetve a közösségeik számára. 

Jelen pillanatban nem tudhatjuk, meddig tart a járvány, de a részletes programot addig is ki tudjuk dolgozni, a fesztivált szervezési oldalról elő tudjuk készíteni, s amint látszik, hogy a korlátozásokat mikor oldják fel – akár a nyár folyamán, akár ősszel –, kitűzzük a pontos időpontot. A járványügyi korlátozások lezárulta után a lehető leghamarabb elindítjuk a fesztivált.

A tervezett központi helyszín a Zeneakadémia és a Hagyományok Háza, de egyéb lehetséges koncerthelyszínekkel is felvesszük a kapcsolatot (templomokkal, könyvtárakkal, művelődési központokkal, kisebb koncerttermekkel).

Tudjuk, hogy most minden figyelem a járványra és a járvány megelőzésére, a nehézségek csökkentésére irányul. De a járvány el fog múlni, és sok múlik azon, hogy milyen intenzitással vagyunk képesek a nehéz idők után újraindítani az életet. Zenészként az ember nem tud segíteni a járvány kezelésében, de tud segíteni a járvány utáni életminőség emelésében. Mert a zene gyógyír. Nehéz időkben nélkülözhetetlen. 

 

Vigyázzanak magukra, és hallgassanak sok zenét!

Szeretettel:

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás
A FAB művészeti vezetői