Győri Noémi

12 June 2017 22:30 – Széchenyi Spa

Georg Frideric Handel: Water Music

Continuo and conducting: Jonathan Cohen

 

Győri Noémi (1983) korosztályának egyik legígéretesebb fuvolaművésze; a Miyazawa fuvolacég Európában egyedüli "fiatal ígéret" művésze, valamint a különleges tehetségű ifjú szólisták menedzselésével foglalkozó svájci Arts Global Foundation patronáltja. Noémi 2011 októberében debütált a Carnegie Hallban az Alexader & Buono Nemzetközi Fuvolaverseny győzteseként.

Ugyanebben  az évben  tehetségének és kiemelkedő művészi teljesítményének méltatásaképp Európai Ifjúsági Művészeti Díjjal tűntette ki a Pro Europa Alapítvány, mely ezzel az elismeréssel korábban olyan művészeket támogatott, mint Anne-Sophie Mutter, Julia Fischer vagy Sol Gabetta. 2012-ben Noémi elnyerte a New York-i székhelyű Salon de Virtuosi Alapítvány Karrier-díját. A fiatal fuvolaművészt a Budapesti Filharmóniai Társaság háromszor választotta Fischer Annie-ösztöndíjas előadóművésznek, tanulmányai során pedig a bécsi és a müncheni Yehudi Menuhin Live Music Now Alapítvány patronáltja volt. 

Noémi szólistaként és kamarazenészként világszerte 28 ország fesztiváljain lépett fel. (Grachten Festival Amszterdam, Midis-Minimes Belgium, Kuhmo Festival Finnország, Budapesti Tavaszi Fesztivál, Saariaho Festival Hága, Elisso Virsaladze Fesztivál Grúzia, stb.) Szólistaként olyan zenekarok élén koncertezett, mint például a Luxembourg Academy Chamber Orchestra, Nemzeti Filharmonikusok Grazioso Kamarazenekara, Amadinda Ütőegyüttes, Orchester Jakobsplatz München,

Georgian Sinfonietta, Krakow Academy Orchestra, Miskolci Szimfonikusok, Duna Szimfonikus Zenekar, Mendelssohn Kamarazenekar, Nottingham Philharmonic Orchestra és az IKZE Ensemble.

Szólista- és kamarazenei felkérései mellett Noémi aktív zenekari zenész is: 2008 óta a müncheni Orchester Jakobsplatz szólófuvolása. Rendszeres vendégművészként olyan kiemelkedő zenekarokban koncertezett, mint a BBC Filharmonikusok vagy a Bécsi Filharmonikus Zenekar, akikkel a Bécsi Operaházban számos produkciókban működött közre, köztük olyan különlegesekben is, mint Aribert Reimann Medea című operájának premierje. Vendég-szólófuvolásként dolgozott a Georgian Sinofnietta-val, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Grazioso Kamarazenekarával, valamint a hágai New European Ensemble-el. 

2012-ben Noémit tanársegéddé nevezte ki a Royal Northern College of Music, amely Anglia egyik legkiválóbb zeneművészeti egyeteme. A fiatal fuvolaművész az egyetemista diákokkal való munkája mellett az RNCM fiatal tehetségek részlegében 2011 óta vezeti önálló osztályát. Az intézmény egyik legfiatalabb oktatójaként 2012-ben az RNCM Nemzetközi Nagykövetévé választották, mely lehetővé teszi, hogy világszerte koncertek és mesterkurzusok keretében képviselje az egyetem tanári karát.

Noémi az elmúlt években számos mesterkurzust vezetett a Royal Irish Academy, Bard College (New York), Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és a Tbilisi Konzervatórium (Grúzia) meghívására, valamint a tajvani Beigang Nemzetközi Zenei Fesztivál és a Svájci Artesono Nemzetközi Zenekari Kurzus docense volt. 2013-ban a norvég Grieg Akadémián oktatott Erasmus professzorként, a Miyazawa cég művészeként pedig sikeres workshopokat vezetett Németország-szerte.

Noémit a magyar zeneművek bemutatása és népszerűsítése terén kifejtett kiemelkedő tevékenységéért 2006-ban és 2009-ben előadóművészi díjjal tüntette ki az Artisjus Zenei Alapítvány. 2004 és 2009 között alapítója és művészeti vezetője volt Magyarország egyik legjelentősebb kortárs zenei fesztiváljának, az IKZE-nek (Ifjúsági Kortárs Zenei Estek). Szakmai előmenetelét olyan neves intézmények és alapítványok támogatták, mint például a németországi DAAD, a Stiftung der Rotarier, vagy az amerikai Brannen-Cooper Fund. 

Noémi a Solti Alapítvány támogatásának köszönhetően egy kézzel készített LaFin fuvolafejen, valamint a Miyazawa cég által biztosított Miyazawa Boston mesterfuvolán játszik. Felvételei készültek az ORF, Deutschlandfunk, BRF, BBC, WQXR New York, Grúz Rádió, Magyar Rádió, Hungaroton, Arte és Mezzo TV-nél.

Első önálló CD-je, melyen Antonio Nava olasz romantikus zeneszerző világpremier felvételét készítette el Koltai Katalin gitárművész közreműködésével, 2011-ben a Hungaroton gondozásában jelent meg.

A    fiatal    fuvolaművész    2007-ben    kitüntetéssel     diplomázott    a     Liszt     Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, Prőhle Henrik osztályában, majd posztgraduális diplomákat szerzett a Bécsi és Müncheni Zeneművészeti Egyetemeken Barbara Gisler-Haase és Adorján András tanítványaként. Tanulmányai során Aurèle Nicolet, Pierre Yves-Artaud, Marina Piccinini, Paul Meisen, William Bennett és Michael M. Kofler mesterkurzusain vett részt, valamit Erasmus diákként egy szemesztert töltött a finnországi Sibelius Akadémián, Petri Alanko osztályában.